8 Nisan 2010 Perşembe

Turkcell Süper Lig Hakem Hataları

Sezonun bitmesine 6 hafta kaldığında şampiyonluk yarışı büyük ölçüde Bursaspor - Fenerbahçe - Beşiktaş arasında, diğerlerine göre daha düşük olan bir ihtimalle de Galatasaray arasında geçiyor.

Ligimizin kanayan yarası olan bilinçli ya da bilinçsiz yapılan hakem hataları son 6 haftada ne durumda, en çok hangi takım lehine olacak? Maçlardan sonra bu sayfada hakem hatalarını analiz edeceğiz.

Bariz olan hakem hatalarını hakem hatası olarak sayacağız. Faul olduğu bariz olan, Direkt kırmızı kartlık olduğu şüphesiz pozisyonları, yani rahatça görülebilen ve futbolu az çok bilen herkesin saptayabileceği hataları ''Bariz hakem hatası'' olarak nitelendireceğiz. Zor karar verilecek pozisyonları ''hakem yorumu'' olarak nitelendireceğiz. ''Bu pozisyonun yorumu olmaz, çok açık penaltı, çok açık kırmızı kart, top içerden çevrilmiş tamamı çizgiyi geçmiş'' tarzı pozisyonları sıralayacağız.

Hangi takımımıza, hangi başkana, hangi taraftara sorulsa hepsi hakem hatalarından yakınmakta. Hakemler sürekli kendi takımlarına puan kaybettirecek hatalar yapmakta :) Onlara göre hakemler hep hata yapıyor ve o hatalar hep kendi takımlarına zarar veriyor maç esnasında :) Bakalım hakem hataları son 6 haftada ne sıklıkta görülecek, en çok hangi takım lehine gerçekleşecek.

Hakem hatası, hatayı yapan hakemin kötü bir hakem olduğu sonucunu çıkartmaz. Hakem hataları futbolun olası sonuçlarıdır. İnsan, hayatta hatalar yapar. Her meslekte hata yapan çalışanlar olabilir, hakemlikte bir insan mesleği olduğu için ve hakemlerimiz bizim gibi kandan, kemikten, candan insanlar oldukları için hatalar yapmaları normaldir. Anormal olan, ''sadece benim takımım başarılı olmalı, hep ben kupaları almalıyım, ben kadro kuruyorum ama diğer takımlar kurmuyor, bir tek benim takımım iyi diğer hepsi kötü, ben Türkiye'nin en iyisiyim hiç bir takım beni yenemez, yenerse de hep hakem hatasındandır'' diye düşünen zihniyetlerdir. Olası hakem hatalarını herkes kabullenmeli, her başarısızlığı, her yenilgiyi hakemlere yıkmaya çalışmaktan kurtulmalıyız; ancak hakem hataları bazen de çok bariz oluyor, '' bu hata da yapılır mı?'' dedirtiyor bu da bir gerçek, skandal hatalarla dolu maçlar izlediğimiz oluyor. Bizim hakemlerimize karşı sabırlı, iyi niyetli ve anlayışlı olmamız gerektiği kadar, hakemlerimizin de kendilerini mesleki anlamda geliştirmeleri gerektiği bir gerçektir.




Sözün özü, son 6 hafta çok ateşli bir lig bizi bekliyor ve elbet hakem hataları olacaktır. Bakalım hakem hataları en çok hangi takıma yarayacak, hakemler maçların sonucuna tesir edecek mi? Şampiyonu hakem hataları mı belirleyecek? Bekleyip göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder