6 Nisan 2010 Salı

Avrupa Arenasında Rekabet




Avrupa'da Beşiktaş:



Başarıları:


Şampiyon Kulüpler Kupası'nda 1 kez çeyrek final

Uefa Kupası'nda 1 kez çeyrek final




Avrupa'da Fenerbahçe :



Başarıları:


Kupa Galipleri Kupası'nda 1 kez çeyrek final

Şampiyonlar Ligi'nde 1 kez çeyrek final




Avrupa'da Galatasaray :


Başarıları:


Şampiyon Kulüpler Kupası'nda 1 kez yarı final

Şampiyon Kulüpler Kupası'nda 3 kez çeyrek final

Şampiyonlar Ligi'nde 1 kez çeyrek final

Kupa Galipleri Kupası'nda 1 kez çeyrek final

Uefa Kupası şampiyonluğu

Uefa Süper Kupa şampiyonluğu





* Avrupa'da en başarılı Türk takımı Galatasaray'dır. Gerek oynadığı maçlardaki galibiyet sayısı yüzdesi, gerek gol yüzdesi, gerek büyük başarıları bakımından diğer iki rakibine göre Galatasaray Avrupa'da büyük bir fark yaratmıştır.


* Avrupa'da galibiyet sayısı en fazla olan Türk takımı Galatasaray olmuştur. Diğer takımlara göre daha fazla maç yapmıştır evet ancak takımların Avrupa'da yaptığı toplam maçlardaki galibiyet oranlarında da Galatasaray en büyük orana sahip olmuştur. Hem galibiyet sayısında, hem de galibiyet oranlarında diğer takımlara göre Galatasaray üstündür. 3 büyükler galibiyet sayılarına göre sıralandıklarında Galatasaray - Fenerbahçe - Beşiktaş tablosu oluşmaktadır. Galibiyet oranlarında da sıralama aynıdır.

* 3 büyükler içerisinde Avrupa maçlarında galibiyet sayısı mağlubiyet sayısından fazla olan tek takım Galatasaray'dır. Fenerbahçe'nin mağlubiyet sayısı galibiyet sayısından 21 fazladır. Beşiktaş'ın mağlubiyet sayısı galibiyet sayısından 17 fazladır.

* Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi grup mücadesinde sıfır puan alarak Türk takımlarının Avrupa tarihindeki en kötü performansı sergilemiştir. Ayrıca Şampiyonlar Ligi'nde grupları sıfır puanla bitiren iki Avrupa takımından biri olarak Şampiyonlar Ligi tarihine geçmiştir.

* Türkiye'de profesyonel futbol branşında Avrupa Kupası kazanan tek takım Galatasaray'dır. Namağlup kazandığı Uefa Kupası ve ardından kazanmış olduğu Uefa Süper Kupası Türkiye'nin Avrupa'da kazanmış olduğu 2 kupadır. Galatasaray Uefa finalinde Arsenal'ı yenerek , Süper Kupa finalinde de Real Madrid'i yenerek kupayı almıştır.

* Fenerbahçe'nin 1 adet Balkan Kupası bulunmaktadır ancak Balkan Kupası Uefa'ya bağlı bir kupa değildir. Uefa tarafından düzenlenmiş bir turnuva değildir. Bu nedenle resmi nitelik taşımamaktadır. Bazı takımların kendi aralarında kararlaştırdıkları, Uefa ile herhangi bir ilgisi olmayan turnuvadır. Bugün Avrupa'nın herhangi 10 kulübü canları istediğinde kendi aralarında bir turnuva düzenleyip bunun adına da istedikleri bir kupa ismini verebilirler. İşte Balkan Kupası bu tarz bir turnuvadır. Bu nedenle resmi bir Avrupa Kupası niteliği yoktur. Türk takımlarının Avrupa'da kazandığı ilk kupa Uefa Kupası'dır.

* Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray 2000-2010 yılları arasında Avrupa'da çeyrek final oynamışlardır. Beşiktaş Uefa Kupası'nda, Fenerbahçe ve Galatasaray Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale çıkmışlardır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder